Gezin op skivakantie met perfecte ski-jas

De perfecte ski-jas kopen? Let zeker op de volgende 5 tips…

De kerstvakantie komt eraan. Tijd voor cadeautjes en kalkoen, maar ook om te gaan skiën of snowboarden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of een ander sneeuwrijk gebied. Bind jij binnenkort de skilatten aan, dan is een goede ski-jas een absolute must. Deze beschermt je niet alleen tegen gure weersinvloeden, maar zorgt ook voor het nodige comfort en kan zelfs je prestaties op de piste verbeteren. Wat is echter een goede ski-jas en waar moet je op letten als je er één koopt? Is een degelijke winterjas voldoende of is een echte ski-jas echt noodzakelijk? Voor welk merk ga je best: Brunotti, Spyder, Protest, Descente, West Scout, CMP, Goldbergh of Icepeak? Als jij op de volgende 5 tips let, scoor je dé perfecte ski-jas en word jij de ster van de bergen!

Tip 1: Een jas met goede voering houdt je lichaamswarmte bij

Een jas geeft zelf geen warmte af, het zorgt er enkel voor dat jouw lichaamswarmte niet de lucht in gaat. Hoe beter de vulling, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe meer lichaamswarmte vastgehouden wordt. In een jas met een goede vulling zal je dus minder snel koud krijgen. Vergelijk dit met een huis: in een goed geïsoleerde woning blijft het langer warm dan in een huis met slechte isolatie.

Dons is een materiaal dat van zichzelf warmte bijhoudt, maar wordt nog zelden gebruikt in echte ski-jassen. Het grote nadeel ervan is dat het nat en daardoor ook zwaar wordt. De betere synthetische versies zoals Primaloft of Thinsulate zijn echter perfecte vervangers, met dezelfde eigenschappen als dons maar zonder de nadelen ervan.

Skiën met goede ski-jas in slecht weer

Tip 2: Nooit meer een natte trui met een waterdichte jas

Een goed gevoerde jas mag jouw lichaamswarmte dan wel goed bijhouden, maar een natte trui of T-shirt eronder zal er alsnog voor zorgen dat je kou krijgt. Daarom is de waterdichtheid minstens even belangrijk als de voering. Dit wordt aangegeven met eenheden in een waterkolom. Hoe hoger het getal, hoe minder vocht je jas zal doorlaten. De minimale waarde voor een goede ski-jas is 5.000 millimeter, maar een fanatieke skiër die alle weersomstandigheden trotseert, kiest beter voor een rating tussen 10.000 en 20.000 mm. Deze score duidt erop dat het kledingstuk compleet waterdicht is in de regen en bestand is tegen waterdruk. Ook voor snowboarders is deze waarde van cruciaal belang: doordat zij regelmatig op de grond zitten om hun bindingen te sluiten, is een broek met een hoge waterkolom aangeraden.

Wil je geen enkel risico nemen, let dan ook op de naden en ritsen van het kledingstuk. Dit zijn namelijk de meest gevoelige plekken om water door te laten. Kies voor getapete naden, deze laten geen vocht door en beschermen het beste tegen inkomende neerslag of wind.

Tip 3: Voer zweet af met een ademende jas

Skiën en snowboarden zijn fysieke inspanningen, dus is de kans groot dat je transpireert. De ene persoon zweet harder dan de andere en ook de weersomstandigheden kunnen dit beïnvloeden, maar een jas met ademend vermogen is voor iedereen aan te raden. Je wordt namelijk niet enkel nat  van regen, maar ook van je eigen zweet.  Zodra je even stil staat, koelt dit af en kan het terug op je lichaam terechtkomen.

Katoen houdt zweet bij, wat de reden is dat je nooit een laag met katoen mag aandoen tijdens het sporten.  Om het warm te hebben en te houden, moet je de opbouw van verschillende lagen voorzien, te beginnen met thermisch ondergoed, dan een synthetische of fleece souspull en bij extreem koud weer nog een midlayer. Hierop komt pas je ski-jas. Deze opbouw zorgt er namelijk voor dat transpiratievocht naar buiten wordt afgevoerd. Doe je dit niet, kan het vocht niet weg en zal dit voor kou op je lichaam zorgen. Bovendien gaat je kleding hierdoor aan je lichaam plakken, wat niet comfortabel is tijdens het skiën of snowboarden.

Het ademend vermogen van een jas wordt uitgedrukt in gram. Het duidt op de hoeveelheid waterdamp die één vierkante meter stof in 24 uur doorlaat. Een jas met een score van 15.000 gram zal op één dag dus maximaal 15 kilo aan waterdamp doorlaten. Als je iemand bent die van nature weinig transpireert, is een jas met een score van 5.000 gram voldoende. Zweet je hard, zijn de temperaturen in je skigebied aan de hoge kant of ga je zware inspanningen doen, kies dan voor een hogere ademende waarde.

Tip 4: Simuleer ‘skimoves’ en test de bewegingsvrijheid

Wintersport is geen eenvoudige “walk in the park”. Het vraagt nogal wat inspanning en vereist soms bewegingen waarvan je zelf niet wist dat je ze kon. Daarom is het zeer belangrijk dat je ski-outfit niet als een dwangbuis aanvoelt. Dit kan je al testen tijdens het passen in de winkel. Simuleer alsof je op de latten staat, buig je armen zoals je tijdens het skiën doet en sla ze overdreven over elkaar. Als dat lukt, heb je voldoende bewegingsvrijheid en kan je met een gerust gemoed de afdaling aanvatten. De betere ski-jassen zijn allemaal gemaakt van een stretchstof, sommige zelfs in twee of meerdere richtingen, afhankelijk van de prijsklasse. Let daarbij ook op het gewicht: hoe lichter de jas, hoe groter het draagcomfort en de bewegingsvrijheid.

Ademend vermogen en bewegingsvrijheid zijn de grootste redenen waarom jouw reguliere winterjas niet volstaat als ski-jas. Winterjassen hebben vaak een goede voering en zijn waterdicht, maar voeren vocht meestal niet af en zijn al helemaal niet flexibel genoeg om alle skimoves mee uit te voeren.

Tip 5: Extra tips die jouw ski-jas perfect maken

De vier bovenstaande tips zijn cruciaal voor een goede ski-ervaring. Verder zijn er nog enkele praktische opties die van een goede jas dé perfecte jas maken. Een overzicht:

  • Handige zakken. Om geklungel aan de skilift te vermijden, is een klein zakje in je linkermouw aangeraden. Hierdoor vermijd je dat je jouw handschoenen steeds uit moet trekken om je skipas te scannen. Een binnenzak voor je smartphone of een grote zak met voering voor je zonnebril, geven je jas een extra meerwaarde.
  • Sneeuwvangers. Stel: je valt, je jas schiet omhoog en er komt sneeuw op je trui of T-shirt. Een hele dag nat en dus een hele dag bibberen. Met sneeuwvangers voorkom je dit. Het zijn flappen die je strak om je buik of polsen kan sluiten zodat er geen sneeuw naar binnen komt via openingen. Dé ideale ski-jas heeft zelfs sneeuwvangers die aan je broek vastgemaakt kunnen worden.
  • Een waterdichte kap. Het klinkt misschien logisch, maar een kap is geen overbodige luxe aan een ski-jas. Zelfs nu velen een helm dragen, kan een kap je bij kou of neerslag de nodige bescherming bieden. Ook hiervoor is het belangrijk dat je jas – en dus je kap – waterdicht is.

Handige jaszak om door de controle te geraken

Wil je persoonlijk advies bij de keuze van een ski-jas?

Plan je de aankoop van een nieuwe ski-jas, maar voel je je met deze vijf tips nog niet zeker genoeg om te beslissen? Mariën-Bouwens staat altijd paraat met gespecialiseerd advies over skikledij. Bovendien kunnen wij jou ook alles vertellen over de manier waarop je jouw skikleding moet onderhouden. Wist je zelfs dat je in december gratis was- en waterdichtende producten krijgt bij aankoop van een ski-outfit? Wil je ter plaatse geen tijd meer verspillen en meteen in de lift springen? Bij ons kan je wintermateriaal huren, voordelig en zonder waarborg! Neem contact met ons op voor meer informatie over ski- en snowboardmateriaal of volg ons op onze Facebookpagina.

Gratis set wasproducten bij aankoop van ski-outfit

Ander nieuws

Hedendaags handletteren workshop
affiche-workshop-acrylverf-pouring